PL | EN
Zespół Państwowych Szkół Muzycznych nr 4
im. Karola Szymanowskiego
w Warszawie

Warsztaty kulinarne "Kuchnie świata"

27-01-2017

W pierwszej części, edukacyjnej, uczniowie zaprezentowali przygotowane informacje związane z danymi regionami świata. Dotyczyły one położenia geograficznego, historii, kultury, języka, symboli państwowych następujących państw - Grecji, Meksyku, Włoch, Egiptu. Następnie, pod okiem p. Violi Berezowskiej , poszczególne grupy wykonywały potrawy charakterystyczne dla wybranych regionów. Uczniowie, którzy wybrali: 1/ kuchnię grecką przygotowali - sałatkę grecką i tzatzyki, 2/ kuchnię meksykańską przygotowali - tortille meksykańskie i guacamole 3/ kuchnię włoską przygotowali - włoskie kanapeczki z ciabaty i sałatkę caprese 4/ kuchnię arabską - przygotowali hummus i tabuleh Aktywność p. Berezowskiej, matki uczennicy naszej klasy wpisywała się w realizowany w  Szkole program współpracy z rodzicami "RODZICE EKSPERTAMI". Dzieci przeżyły coś wyjątkowego, co na długo zapadnie w ich pamięci. Poszerzenie wiedzy o świecie również od strony doświadczeń kulinarnych spowodowało też to, że uczniowie po raz pierwszy spróbowali egzotycznych produktów i potraw. Oczywiście, do degustacji potraw została zaproszona Dyrekcja oraz nauczycielki sąsiadujących z nami klas.

 

 

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail